Faciliteiten in de gemeentes

Er zit iets niet in de haak met de faciliteiten gemeentes. Deze gemeentes kregen, na het vast stellen van de taalgrens in 1963, extra faciliteiten voor anderstaligen zodat deze beter zouden integreren.

De faciliteiten waren volgens de vlamingen van een ‘uitdovend’ karakter, dus deze zouden niet blijven bestaan. Volgens de franstaligen is dit echter nooit vastgelegd en is hiervan dus geen sprake.

Van integratie is er al niet veel meer over…

Als je dan ook merkt dat een aantal franstalige gemeentes geen taalfaciliteiten hebben (bvb Edingen, waar de lokale bevolking een vlaams dialect spreekt doorspekt met franse woorden) en de vlaamstalige gemeenten wel, dan wekte en wekt dit bijzonder veel wrevel op bij de ‘vlaamsche mensch’.

Die ziet daar natuurlijk een gesjoemel in van zijn franse medemens, een stelling waar ik eerlijk gezegd, ook wel naar neig.

Sint-Genesius-Rode is zo’n (vlaamse) gemeente met taalfaciliteiten. Zij behoort tot het arrondissement Brussel – Halle – Vilvoorde.

Ik ben voor de zoveelste keer mogen gaan tellen bij de laatste gemeenteverkiezingen, en heb tot mijn spijt moeten vast stellen dat we Sint-Genesius-Rode verloren hebben aan de franstaligen. Het merendeel van de stemmen voor deze toch vlaamstalige gemeente ging naar een franstalige partij die in de gemeente opkomt voor de franstaligen.

Logisch ook, er wonen volgens wikipedia zo’n 60% franstaligen, en ze is dus ook de facto beheerd door de franstaligen. De website van de gemeente is geheel tweetalig opgesteld.

Echt een oplossing zie ik niet, ofwel moet de taalgrens opnieuw opgesteld gaan worden, en deze keer op een correcte manier. Gezien het aantal vlamingen dat bijvoorbeeld ook naar Bierk (Bierghes) is verhuist zouden we niet alleen gemeentes kwijtspelen, maar er ook een paar kunnen bijwinnen !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s