Voor de UF zijn wij de indringers.

Onlangs heb ik samen met een heleboel andere Hallenaars een pamfletje van de UF in de bus gekregen, tzat tussen de reclame in geschoven. Verspreid op 150.000 exemplaren, hoewel hun stemmen een pak minder waren (54.733). Als vlaamstalige in Halle zit je rustig door je reclame te bladeren en opeens vind je daar zo’n franstalig verkiezings drukwerk tussen.

Voor de niet zo goede verstaanders : de UF is de Union Francophones, een groep die alle franstaligen vertegenwoordigt in de faciliteiten gemeentes. Het maakt hen niet uit dat je als franstalige rood groen of blauw bent van politieke strekking, zolang dat je maar frans praat en voor hen stemt, ben je welkom. Zo komen ze aan genoeg stemmen om een zetel of meer af te dwingen in de gemeentes rond Brussel. En zo natuurlijk meer franstaligheid in de gemeente te brengen.

De belabberde kwaliteit van de artikelen in het krantje verbaasde me. Er worden termen gebruikt als ‘flamandisation’ en een diagonale overloop van de artikels is zowel tegelijk slaand (laat u niet beetnemen!) als zalvend (laat ons samen tot Brussel toetreden). Maar wel meer tegen dan voor, natuurlijk.

Het is eigenlijk pure indoctrinatie die wordt opgedrongen.

Ik geef u een voorbeeld mee : In een van de artikels wordt opgeroepen om zeker niet mee te doen aan de campagne ‘bestel uw boodschappen in het vlaams’. De eerste zin van het artikel zegt letterlijk (vertaald) ‘alle middelen zijn goed om ons Nederlands te laten praten als men in Vlaanderen woont… maar pas op laat u niet vangen’ !

Pardon ? We wonen in Vlaanderen maar we zijn franstalig en geen haar op ons hoofd denkt eraan om vlaams te spreken (of zelfs maar te leren) ? Moet ik dit zo lezen ?

De vrees dat een franstalige zou beginnen met vlaams te spreken (en dus blijkbaar opeens reddeloos verloren zou zijn voor het frans) druipt er met bakken vanaf. Het respect voor iedereen zijn eigen taal gaat dus blijkbaar maar naar één kant toe, de kant van de franstalige.

Ik sta versteld van de denigrerende manier waarop er over de Vlamingen gesproken wordt. Eens te meer wordt hier aangetoond dat de franstalige politiek geen blad voor de mond neemt en hun franstalig publiek probeert te indoctrineren zodat zij de Vlamingen zien als niets meer of minder dan een ander soort mens, die alleen maar leeft om onverstaanbaar vlaams te spreken tegen de franstaligen en dat gewoon om het hen moeilijk te maken.

De RTBF heeft eigenlijk zijn vinger op de wonde gelegd met hun uitzending op 13 December 2006 over ‘Belgie Bestaat niet meer’ – een fictieve documentaire over Vlaanderen dat plots onafhankelijk geworden was – de vrees hiervoor zit bij de gewone franstalige mens blijkbaar diep genoeg om er paniekaanvallen van te krijgen…

Het enige dat blijkbaar telt is dat het frans zo veel mogelijk wordt gesproken, de rest is ‘bollocks’. Respect voor de bestaande vlaamse cultuur en taal bestaat blijkbaar niet.

Het heeft me wat tijd gekost om deze post hier te schrijven, eerst en vooral om hier objectief over te schrijven en tweede om met de mensen in mijn omgeving te praten en hun naar hun gevoelens te vragen over dit pamflet en de problematiek.

Ik ben niet de enige die hier zo over denkt, en zelfs niet de meest radicale hierover !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s