Halle : ‘Twee keer per jaar loopt straat onder water’

Het Nieuwsblad heeft een zeer toffe manier om streeknieuws te melden : type gewoon uw gemeentenaam na het nieuwsblad, ala http://www.nieuwsblad.be/halle en hops, u krijgt al het streeknieuws.

Daar vond ik het volgende terug :

‘Twee keer per jaar loopt straat onder water’

Slachtoffers wateroverlast stellen stad in gebreke
HALLE – Een aantal slachtoffers van de wolkbreuk die zondagavond 13mei grote delen van Halle onder water zette, stapt naar de rechtbank. Ze stellen de stad in gebreke voor de steeds weerkerende wateroverlast. De stad zegt oplossingen te zoeken.

Zondagavond 13 mei even na 17 uur: een wolkbreuk barst los boven Halle en zet zowat de hele binnenstad, Lembeek-centrum en grote delen van Buizingen onder water. Vooral in de Brouwerijgang in Lembeek was de situatie het ergst. Hier raakte een huis volledig onbewoonbaar. De eigenaar verblijft nog steeds in een noodwoning.

<snip…>Op de buurtvergadering beslisten minstens al twee personen om de stad voor de wateroverlast in gebreke te stellen. Ze stappen naar de rechter om enerzijds hun eigen schadegeval op te lossen, maar anderzijds ook om een definitieve oplossing af te dwingen voor de hele buurt. Mogelijk volgen nog andere slachtoffers dit voorbeeld.

‘Wij denken dat gescheiden rioleringen voor afval- en hemelwater, degelijk functionerende wachtbekkens, een beter onderhoud van de rioleringen en de beken al enig soelaas kunnen brengen’, aldus de buurtvergadering.

Burgemeester Dirk Pieters nam een eerder afwachtende houding aan. ‘Iedereen heeft het recht te procederen als hij of zij dat nuttig vindt. We zullen wel zien wat de rechter beslist’, aldus de burgemeester. ‘In elk geval willen ook wij graag dat de wateroverlast stopt. Binnenkort is een studie klaar die moet aantonen wat de technische mogelijkheden zijn om de overlast aan te pakken. Deze studie maakt het mogelijk om denkoefeningen te doen in bepaalde watergevoelige buurten. We zullen ons hierop baseren om de meest efficiënte maatregelen te nemen.’

Ingrid Depraetere

Het grote probleem dat ik zie is dat Halle is zoals eender elke andere stad in Brabant : in de jaren zeventig heeft men alle nog resterende grachten gedempt of carément overdekt en er een riolering van gemaakt (ik herinner me van mijn jeugd nog vaag dat ik in grote, te installeren rioolbuizen speelde – in mijn toenmalige gemeente werd de beek in een riool omgetoverd, op een paar maanden tijd) en er nadien woongebied van gemaakt.

En nu dat alles beton en macadam is, kan het water niet meer weg, en klagen de bewoners van de toenmalige overstromings gebieden (en daarbuiten, want die krijgen nu ook wateroverlast) steen en been. Iedere keer dat er een wolkbreuk is, dat de riolen het niet aankunnen, hebben ze prijs – overstroming. Er is volgens mij maar één manier om dat weer in orde te krijgen : terug openleggen dat wat men eerst heeft toegegooid, de grachten en greppels terug aanmaken daar waar mogelijk en een verbeterde riolering die afvalwater en regenwater gescheiden houdt.

In de middeleeuwen was Halle trouwens een bos- en visrijk gebied, dat langzaamaan omgetoverd werd tot akkergebied, met gedempte rivieren en vijvers – het huidige AZ Sint-Maria ziekenhuis is gelegen naast de ‘Grote Weide’, een vroegere vijver en natuurlijk overstromings gebied; zie ook maar naar de site naast de Victor Baetens straat waar nu de Gamma en andere shoppings liggen – deze ligt een pak lager (waarschijnlijk op het toenmalige grond niveau van de stad Halle) en het weinige open grondgebied dat overblijft is volgezet met wilgen. Het is het enige overstromingsgebied dat ik ken in Halle dat overgebleven is.

Interessante link : Een senior die over Halle spreekt zoals hij het kende, inbegrepen het Halse dialect. En nog een andere.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s