Brusselaars zien taalgemengde klassen als een verrijking.

In De Standaard van een paar dagen geleden :

BRUSSEL – Taalgemengde klassen zijn een realiteit in alle Brusselse scholen en 80 procent van de Brusselaars ziet dat als een verrijking. Maar als de overheid in de toekomst een tweetalige dienstverlening wil garanderen, dan is een beter georganiseerd taalonderwijs in de toekomst noodzakelijk.

Dat zijn enkele vaststellingen van de tweede zogeheten ‘taalbarometer’, het onderzoek van BRIO, het centrum van de Vrij Universiteit Brussel (VUB) dat de kennis en het gebruik van de talen in Brussel onderzoekt.

De taalbarometer werd opgesteld via een bevraging van 2.500 meerderjarige Brusselaars in 2005 door BRIO (het Brussels Informatie- Documentatie- en Onderzoekscentrum). Uit die bevraging blijkt onder meer dat de tweetalige Brusselaars in de publieke sfeer steeds meer Nederlands gebruiken en dat zowel Nederlands-, Frans- als tweetaligen zeggen dat ze veel meer Nederlands horen spreken in Brussel dan in 2001.

Het onderwijs, dat zich in Brussel vaak in een meertalige omgeving afspeelt, heeft een belangrijk aandeel in deze evolutie. De onderzoekers wijzen op het stijgend succes van cursussen Nederlands voor volwassenen en van het Nederlandstalig onderwijs.

‘Taalgemengde klassen zijn een realiteit in alle scholen en dit wordt door ruim 80 procent van de Brusselaars als een verrijking gezien’, klinkt het. Toch is volgens de onderzoekers een andere aanpak voor het taalonderwijs in Brussel dringend nodig.

Der is volgens mij iets zeer interessants aan de gang in Brussel. Rijkelijk laat voor een in Europa gelegen centrale stad, maar toch, het lijkt mij dat in Brussel eindelijk de mentaliteit gekweekt wordt om van 1 taal af te stappen en om een multi-culturele, multi-talige stad te worden.

Wat volgens mij uiteindelijk het gebruik van het Nederlands in Brussel ten goede komt. Met de vele talen die nu gesproken worden in Brussel (Het Spaans heeft het Arabisch voorbijgestoken ?) is het niet langer een spelletje “Franstalig brussel tegen Nederlandstalig brussel”. De realiteit is dat er veel talen worden gesproken in Brussel, meer en meer, dus waarom dan ook niet het Nederlands ?

En ik vind dat taalgemengde klassen eigenlijk de beste manier zijn om tweetaligheid te kweken. Meer zelfs, het begin van meertaligheid, een troef die de Belgen vroeger steeds toegewezen kregen, en die we te weinig uitgespeeld hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s