Zilverberk Steakfestijn: wachten, wachten, wachten.

Dit weekend vrijdag, zaterdag en zondag kon je naar het Steakfestijn gaan van de Zilverberk school.

Alle leerkrachten, jong en oud steken allen een tandje bij om je zo goed mogelijk te voorzien van eten en drinken, en dat valt best mee. Je ziet ook dat ze echt hun best doen om het zo mooi mogelijk te versieren, ze hebben hun mooiste kleren aan, ze zijn trots op wat ze doen, en dat is mooi om te zien.

Van vorige jaren weten we dat we wel een beetje moeten wachten, soms zelfs een beetje lang, maar het succes van de steakavond is blijkbaar zo groot geworden dat het een groot probleem aan het worden is, en er nu mensen afhaken (zoals vrienden van ons) omdat er zo lang gewacht moet worden.

Als je niet een half uur voor openingstijd aanwezig bent, is er geen plaats meer bij het openingsuur. Ook niet om 11u30.

In dat geval wordt je naam genoteerd en moet je in de zaal aan de overkant wachten. Daar is muziek en een bar, en kan je wachten tot er een tafel vrij komt aan de overkant. Wat dat best wel voor een leuke babbel kan zorgen. Maar soms is het lang wachten, vrijdag waren er mensen die 2 uur moeten hebben wachten vooraleer ze aan tafel konden.

Wij konden zondag echter nog net binnen in de eetzaal en kregen nog een tafel om 11u35, hebben besteld na herhaaldelijk wuiven om 11:50, en hebben ons voorgerecht gekregen om 12u45, bijna één uur later. Om 13u20 hebben we dan ons hoofdgerecht gekregen, en om 14u15 ons dessert en hebben we maar ineens ook de rekening gevraagd.

De sfeer was gezellig (behalve even, op het moment dat er iemand onwel is geworden) maar het lange, lange wachten heeft toch parten gespeeld met onze kinderen. En dan vraag ik mij af of het niet anders kan. Dat er vermeden kan worden dat de gelukkigen een tafel hebben (en ongelukkig genoeg moeten wachten) en de ongelukkigen in de wachtzaal zo mogelijk nog langer moeten wachten !

Het volgende is een breinstorm van 2 uren…

  • Het simpelste alternatief is om ook in de wachtzaal warm te kunnen eten. Maar hoe dat dat zou kunnen heb ik geen idee over.
  • Het beter opvolgen van de tafels die vrijzijn zou ook toelaten om een goed overzicht te krijgen van wanneer een tafel vrijkomt en wanneer deze bezet is.
  • Er wordt nergens een tijd opgeschreven op het bestelbonnetje op het moment van bestelling. Dat zou nochtans zeer handig zijn om ervoor te zorgen dat men in de keuken weet wat er eerst moet klaar gemaakt worden.
  • Nadien kan je dan ook de tijd noteren bij het aanmaken van de factuur, en dan heb je, met de twee tijden, een idee van de “mean time between service” oftwel de tijd dat een tafel bezet is.
  • En zo weet je ook op elk moment welke tafel(s) bezet zijn en welke niet.
  • Als je dat met alle tafels doet heb je na één avond reeds de gemiddelde tijd dat een tafel van 4 of 6 personen bezet is. En zo kan je ook ineens de uitschieters zien, mensen die zeer lang aan tafel zaten. Mischien omdat het leuk was, mischien omdat het gewoon te lang duurde.
  • Dat is dan weer handig voor de volgende keer om op te volgen als je een nieuwe bestelling invoert in het systeem. Zo weet je dat die tafel normaal ongeveer voor X tijd zal bezet zijn, en kan je op voorhand gaan berekenen wanneer deze ongeveer weer leeg zal zijn. En dan kan je weten hoe lang de mensen in de wachtzaal moeten wachten.
  • Dat zou dan weer handig zijn om te weten als je met ‘plages’ zou gaan werken, zoals bvb in de Colmar restos. Stel dat je weet dat de tijd dat een tafel bezet is gemiddeld 1u15 is. Dan zou je bvb de mensen kunnen uitnodigen om in te schrijven op plages van eettijden. Dus ploeg 1 van 11:30 tot 12:45, ploeg 2 van 12:45 tot 14:00 en een late ploeg van 14:00 tot 15:15. Je laat voor de tweede ploeg een paar mensen minder inschrijven dan de eerste, zodat er kan geschoven worden met mensen die langer aan tafel zitten. En zijn er tafels vrij en mensen die vroeger komen, laat je deze toe.

Het is mischien wat meer opvolging, maar het zou volgens mij toch wel sneller gaan. Een laptop en een excel spreadsheet met de tafel nummer en aantal personen die ze kan huizen zou moeten volstaan om eraan te beginnen…

[update: ik heb even de factuur bekeken, en hier staan uren op, zowel begin- als einduur ! Maar deze kloppen toch niet helemaal: het beginuur is 11:55, dat is dus na reeds een half uur wachten. Einduur staat op 13:55, maar das het moment dat we dessert én rekening gevraagd hebben – we hebben pas ons dessert gekregen om 14:15…]

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s