Integratie in Halle

De politieke problematiek van Brussel-Halle-Vilvoorde zindert natuurlijk in Halle. We zitten op de rand van de taalgrens, omgeven door faciliteiten gemeentes (waarvan er al verscheidene verloren zijn voor het ‘vlaamsch’ zoals onder andere Sint-Genesius-Rode ook wel ‘Rode’ in’t Hals ) en worden de laaste jaren overspoeld door franstaligen (en anderstaligen) die het te duur vinden in Brussel en in de buitensteden komen wonen.

Het gaat mij hier niet over het uiten van afkeer van vreemde nationaliteiten en het gebruik van hun eigen moedertaal, wél over de integratie van de nieuwe inwoners en het al dan niet gebruik van de vlaamse taal in het openbaar. Ik heb het over integratie.

Ik heb het hier dus niet over de vrouwen in djabella’s die hier rustig een wandelingske komen doen (en zeer discreet zijn), maar vooral over het bruut jong-haantjes geweld dat overwegend franstalig is en in hun opgefokte bmw’s of andere boom-boom cars de wijken onveilig komt maken.

De laatste paar jaren heeft er in Halle een echte bouw-woede geheerst. Je kan niet links of rechts kijken zonder dat je een bouwwerf ziet. Vooral appartementen en woonblokken worden gebouwd, alles moet vol !

Wat natuurlijk tot het resultaat heeft geleid dat de huurprijzen in Halle substantieel lager liggen voor een appartementje dan in Brussel, ofwel krijg je voor de zelfde prijs een pak meer. Wat tot een toevloed heeft geleid van anderstaligen die Brussel ontvluchten.

Ik vind Halle nog altijd een vlaamstalige stad, en zou dit ook zo willen houden.

Deze nieuwe inwijkelingen zien Halle als een tussenstop vooraleer dat ze ofwel terug gaan wonen in Brussel ofwel ergens anders diep in het Waalse een fermetteken gaan opkalefateren en geen haar op hun trendy geschoren hoofd dat er ook maar aan denkt om vlaams te spreken (als ze het al oorspronkelijk geleerd hebben in school) in Halle. En als ze al in Halle blijven, dan blijven ze gewoon maar frans spreken, er is ondertussen al genoeg franstalig volk gearriveerd….

Dié gasten, ewel, die vind ik wreed ambetant en arrogant. Zeker als ik terugkom van Brussel, uit de trein stap en overal rondom mij nog steeds Frans hoor spreken.

Er zijn hier genoeg andere mensen die uit een ander land komen, die wél integreren (Boliviaanse dansers! Franstalige families!) én ondertussen de vlaamse taal machtig zijn. Maar ja, die zijn hier voor de lange termijn.

Plaats een reactie